Live Organic: Direct Trade

こんばんは!

Live Organic 第8弾👏


今日はダイレクトトレードについて見ていきたいと思います。



ダイレクトトレードとはそのまま訳すと”直接的な貿易”という意味です。珈琲業界では、焙煎屋が珈琲豆を直接生産者から仕入れることをさすことが多いです。


具体的にいうと、アフリカ、中南米、アジア等のコーヒー農場から直接買い付けそれをお店で販売する、仲介人・業者を挟まない取引のあり方です。


ダイレクトトレードの利点は珈琲生産者と焙煎屋の関係性にあります。焙煎屋がリサーチし、そのお店にあった珈琲生産のあり方をしている農家と契約を結ぶため、農家と焙煎屋の繋がりが強くなります。このような強い繋がりを作ることによって、トランスペアリンシー(透明性)が生まれます。トランスペアリンシーとは珈琲生産にあたっての生産、加工過程、また労苦等が目視かできることです。これによって生産者の苦労であったり、焙煎屋のニーズを話し合い、両方の求める実現可能なゴールを達成していくことができます。


これだけでなく、農家への還元率も高まりその土地の経済発展にも関わりやすくなります。


もちろん時間も労力もかかる貿易のあり方ですが、こういったダイレクトトレードによってWin-Winの状況を作っていくことができます。


コーヒー ダイレクトトレード

Today I would like to talk about direct trade.



Direct trade in the coffee industry often means that roasters purchase coffee beans directly from producers without intermediaries or suppliers.


One of the advantages of direct trade is the relationship between a coffee producer and a roaster—a roaster researches and contracts with farmers with a coffee production style that suits the shop. A beneficial direct trade system necessitates transparency, strengthening the relationship between the farmer and roaster.


Transparency is the ability to see the production, processing process, and hard work involved in coffee production. Transparency allows to discuss the farmer's difficulties and the roaster's needs and achieve a feasible goal for both parties.


In addition to the advantage of solid connections, direct trade also makes it easier to give back to the farmer and be involved in the area's economic development.


Of course, this is a time-consuming and labor-intensive trade, but this kind of direct trade can create a win-win situation.